Талисманът на Олимпийските игри в Париж 2024 г. e вдъхновен от фригийски шапки

Талисманът на Олимпийските игри в Париж 2024

Тазгодишният талисман на Олимпийските и Параолимпийски игри е вдъхновен от фригийските шапки. Кръстен „Фриж“, той символизира както културното наследство на древното анатолийско царство Фригия, така и революционния му дух. Талисманите всъщност включват две шапки – едната с маратонки, а другата с протеза като препратка към състезателите в Параолимпиадата. Шапките са украсени в цветовете на френското знаме – синьо, бяло и червено, а мотото им е: „Сами вървим по-бързо, но заедно отиваме по-далеч“.

Смята се, че фригийците са мигрирали от Балканите в обширен регион в западните и централните анадолски земи, обхващащ днешните турски провинции Анкара, Афионкарахисар, Ескишехир и Кютахия. Възникнала с разпадането на Хетската империя през XII в. пр.н.е., тази древна цивилизация построява столицата си в местността Гордион, обявена за 20-ия обект на световното наследство на ЮНЕСКО в Турция през 2023 г. Някога под властта на цар Мидас, прокълнат в митологията с „магарешки уши“ и „златно докосване“, Гордион е известен най-вече като политическа и културна столица на Фригия и е пряко свързан с историята за Гордиевия възел, разказвана от много древни историци. Според легендата, възелът може да бъде развързан само от бъдещия завоевател на Азия.

Фригийската шапка се появява за първи път в издълбано изображение на конник в Гордион. Открити са и много изображения на цар Мидас носещ такава, което според една легенда е било, за да покрие магарешките си уши.

Талисманът на Олимпийските игри в Париж 2024

Символ на свободата

Фригийската шапка или „шапката на свободата“, чийто произход датира от хиляди години, се появява многократно в по-късни периоди, като например в живота на Римската империя и дори по време на Френската революция, когато придобива по-дълбоко значение. В Древен Рим при освобождаването си поробените хора са носели пилеус – шапка, подобна на фригийската. С течение на времето пилеусът и фригийската шапка се приемат за едни и същи, превръщайки се във влиятелна икона, символизираща свободата. Френските революционери от XVIII в. също са носили тези шапки като символ на свободата. По време на и след Френската революция, фригийската шапка се появява в картини и статуи. Фактът, че шапката е останала известен символ за французите през цялата история, я прави подходящ избор за талисман на тазгодишните игри.

По стъпките на фригийците – музата зад олимпийския талисман

Родина на фригийците, днес наричана „Фригийската долина“ в Анатолия, представлява обширен пейзаж, който не прилича на никой друг по света, със своите звездни примери на фригийски скални паметници. Районът е от всеобщо значение, защото е запазил следи от религиозните ритуали и социалния живот на фригийците. В съответствие с това планинският регион Фригия, който включва Кютахия, Афионкарахисар, Анкара и Ескишехир, е включен в Предварителния списък на световното наследство на ЮНЕСКО от 2015 г. За посетителите този уникален регион е достъпен по многобройни велосипедни и пешеходни пътеки.

Фригийският път, третата по дължина пешеходна пътека в Турция, простираща се на повече от 500 километра, минава по стъпките на фригийците. Походът може да бъде започнат от три ключови точки – Гордион в Анкара, Сейдилер в Афионкарахисар и Йенидже (Yenice çiftliği) в Кютахия. По пътеките туристите могат да се натъкнат и на много интересни артефакти от фригийския период като гробницата на цар Мидас, която е третата по големина могила, и гробната камера в нея – най-старата запазена дървена постройка в света. Друга забележителност, която си заслужава да бъде посетена е Музеят на анадолските цивилизации в Анкара, където са изложени артефакти от цяла Анадола и особено значими обекти от Гордион, Хатуша и Чаталхьоюк. Човек не може да оцени напълно богатството на Гордион и други фригийски обекти, без да посети музея и да се запознае с древната култура и история на региона.

Други забележителности по Фригийския път са селището Аязини, известно със скалните си къщи, гробници и църква, изсеченият в скалите замък Авдалас и езерото Емре в Афионкарахисар, както и древният град Айзонай в Кютахия. Фригийският път се слива в Язълъкая, значимо фригийско селище в Ескишехир, като освен него още забележителности в района включват великолепните фригийски скални фасади в Ескишехир, Лъвския храм с необикновени лъвски релефи и Гердеккая – монументална скално-изсечена гробница.